Građani Srbije danas slave Dan državnosti

Srbiji se Sretenje kao Dan državnosti proslavlja od 15. februara 2002. godine, prema Zakonu o državnim i drugim praznicima donetim 11. jula 2001. godine.

861
Foto: Zastava Srbije/Screenshot

Srbija danas obeležava Dan državnosti, kao sećanje na Sretenje 1804. godine, kada je počeo Prvi srpski ustanak protiv Turaka. Istog datuma, 15. februara 1835. godine donet je prvi moderni Ustav Srbije.

Srbiji se Sretenje kao Dan državnosti proslavlja od 15. februara 2002. godine, prema Zakonu o državnim i drugim praznicima donetim 11. jula 2001. godine. Aktuelni Ustav usvojen je 30. oktobra 2006. godine, a pre toga, nakon Drugog Svetskog rata, Jugoslavija je četiri puta menjala ovaj najviši pravni akt.

Teskt Ustava je bio prilično brzo pripremljen, a poglavlja sadrže i delove iz Deklaracije o pravima građana, kao jednu od najvažnijih tekovina Francuske buržoaske revolucije. Glavni autor Sretenjskog ustava bio je Dimitrije Davidović iz Zemuna.

Ustav je sadržao i podelu vlasti na izvršnu, zakonodavnu i sudsku, centralni organi su bili knez, Državni sovjet i Narodna skupština, proglašeno je načelo nezavisnosti sudstva, a sudska vlast pripadala je okružnim sudovima, Velikom sudu (kao apelaciji) i odeljenju Državnog sovjeta.

Prava građana koja su proklamovana Ustavom bila su: neprikosnovenost ličnosti, pravo na zakonito suđenje, sloboda kretanja i nastanjivanja, nepovredivost stana, pravo na izbor zanimanja.

Činovnici su imali doživotni i nenasledan položaj.

U Srbiji su 15. i 16. februar neradni dani.